2009-07-06

Mietintöjä matkalle ja pesuun

Leikkasinpas nurmikon tänään. Se on kivaa kun näkee työn tuloksen heti. Ja käy myös hyvin kuntoilusta, kun työntelee eestaas rastkasta leikkuria reilun tunnin.


Aloin myös katsomaan vähän vaatteita ja muita juttuja matkaa varten. Laitan matkalaukun lattialle, ja aina sitämukaan kun tulee jotain mieleen, laitan laukkuun. Toki pakkaan ja tarkistan sitten vielä myöhemmin, ja luultavasti moneen kertaan.


Tässä muutama vaate joita olen kirpparilta viimeksi löytänyt lapsille. Tytön vaatteet ja kengät maksoi yhteensä 6€ ja pojan vaatteet (farkut ja t-paita) myöskin 6€. Taas siis vaatehuoneeseen latikkoon odottamaan lasten kasvua oikeaan kokoon.


Niin, ja jos jollain on omakohtaisia kokemuksia pesupähkinöistä vaatteitten pesuun, niin ottaisin tiedon mielihyvin vastaan. Ajattelin niitä nimittäin kokeilla lähiaikoina.


5 kommenttia:

piparminttu kirjoitti...

Minä olen pari kertaa pesupähkinöillä pessyt, mutta eivät jääneet arkikäyttöön mulla. Ostin Ruohonjuuresta Helsingistä, ja siinä pakkauksessa käskettiin murskaamaan pähkinät ennen koneeseen (ja pähkinäpussiin) laittoa. Tämä on sitten muka niin hankalaa, etten toiste ole jaksanut alkamaan. Sen lisäksi ekassa pesussa pähkinöiden mukana tullut pussi "vuosi" (vetoketju aukesi) pähkinän murut pyykin sekaan, joten sekään ei lisännyt innostustani. Pesutuloksessa ei kyllä ollut valittamista.

Heli kirjoitti...

Mulla on ollu pesupähkinöitä ja on itse asiassa nytkin, tosin lasipurkissa lähinnä koristeena.. mutta aikeena on niitä jossain vaiheessa taas käyttää, kunhan saan aikaseksi.

Joka tapauksessa paketillisen niitä käytin pesuun. Ei mulla sellasta ohjetta ollu että murskataan. Meillä on iso kone (6kg) ja laitoin sinne muistaakseni 6-7 pähkinän puolikasta pussissa, just tollasessa kuin kuvassasi. Välillä ne oli kokonaisia ja sitten laitoin sen mukaan, en alkanu niitä mitenkään pilkkomaan. Samoja pähkinöitä sai käytettyä kahteen kertaan.

Ne pähkinät itessään haisee melko pahalle, mutta pyykki ei haissu sit kyl pahalle, jos ei millekään muullekaan. Jos tuoksua haluaa, voi laittaa eteeristä öljyä huuhteluainelokeroon.

Pesutulos oli ihan ok, mutta esim miehen likaiset työvaatteet (automaalari, joten vaatteet myös hiontapölyisiä eikä kovin hyvän hajuisia) vaati kyllä "kunnollisen" pesuaineen, ne ei tullu oikein puhtaaks tai sit vaan tuntui siltä, koska ne edelleen haisi "työlle".

Haluaisin ite hankkia pesupähkinäjauhetta, jota vois käsittääkseni käyttää astianpesukoneessa.

Mä ajattelin aikanaan, että tää on ekologinen ja inhimillinen ja luonnonmukainen keino pestä pyykkiä. Sit jossain tuli vastaan sellanen juttu, että koska näistä on tullu niin suosittuja rikkaissa maissa (nehän on muistaakseni intialaisten alkuperäinen pyykkäyskonsti) ne ihmiset siellä ite jää vaille näitä. Joutuvat keräämään ne ja rahat repii joku orjapiiskuri. Se mietityttää mua edelleen kovasti.

Suvi kirjoitti...

No nyt tuli vähän mietittävää tuosta alkuperäiskäyttäjistä. Onhan se väärin, että he joutuu kärsimään meidän "ekoiluista". Mutta onko sitten kumminkin parempi yrittää edes jotenkin suojella pesuainesaasteilta tätä meidän palloa. Siinäpä vasta pulma.

Peppiina kirjoitti...

Olen käyttänyt myös pesupähkinöitä tavallisen, ei-niin-likaisen pyykin pesussa. Jotenkin aina epäilyttää, kun vaatteisiin ei jää mitään tuoksua, että ovatko ne nyt sitten varmasti puhtaita, mutta kaipa ne ovat olleet.

Vaikeampien pyykkien kanssa pesupähkinöiden rinnalla käytän suomalaista pesuainetta ja näin myös silloin kun vähän laiskottaa, eikä jaksa näprätä pähkinöiden kanssa, niin voi pesasta tavallisella aineella.

Suvi kirjoitti...

Tänään kävin ostamassa pähkinät. Yksi koneellinen nyt pesty, ja tuloksen näkee sitten kun pyykki on kuivunut. Märkänä näytti ihan puhtailta eikä haissut miltään. Ei edes likaisilta urheiluvaatteilta, joten kyllä ne jotain ainakin on pessy.

Ajattelin käyttää myös aikalailla samaan tapaan. Likasempaan pyykkiin sitten tavallista ainetta ja ehkä valkopyykkiin myös. Valkopyykkiä tulee kyllä meillä tosi harvoin pestyä.