2009-10-01

Ohje säärystimiin

Tässä on niihin aiemmin neulomiini säärystimiin ohje. Samassa on ohje myös myssyn ja rannekkeiden tekoon. Ohjeet löytyi Kotiliesi-lehdestä. Nuo rannekkeet olisi kiva vielä tehdä itsekkin. Klikkaamalla kuvan saa suuremmaksi, ja näin ohjeesta saa jotain selvääkin. Ja ohje oli oikeasti tosi helppo, jopa minä sain ne hetkessä valmiiksi. Kaikki vain kokeilemaan.


4 kommenttia:

Irkku kirjoitti...

Itseasiassa, jos oikein virallisia ollaan, niin tuo ohje kun on julkaistu jossakin lehdessä (taisi olla Kotiliesi?), niin sillä lehdellä on tekijänoikeus tuohon sivuun ja ohjeen suunnittelijalla varsinkin.
Eli oikeasti sinä et saisi julkaista skannattua ohjetta sivullasi, vaan voisit ainoastaan kertoa säärystimiesi (jotka on ihanat!) yhteydessä, mistä ohjeen olet löytänyt!
Periaatteessa voisit ottaa kopion tai skannauksen lehdestä, ja antaa sen perheenjäsenelle tai ystävälle, mutta et julkaista tällätavalla :(

Korjatkoon joku, jos olen väärässä, mutta näin olen ymmärtänyt.

Suvi kirjoitti...

Tuota en tiennytkään. Hyvä että kerroit. Laitanpan linkin tohon nyt sitten Kotilieden sivulle ainakin. Vai pitääkö tuo poistaa kokonaan?

Irkku kirjoitti...

Ymmärrykseni mukaan se pitäisi poistaa kokonaan. Tokihan näitä blogimaaimassa ja muuallakin netissä näkee eikä niihin välttämättä puututa (ellei kyseessä ole joku firma tyyliin Marimekko, joka kyllä vahtii ihan kaikkea!).
Wikipediassa
http://fi.wikipedia.org/wiki/Tekij%C3%A4noikeus
sanotaan mm. näin:
"teoksen "käyttäminen" ei ole kiellettyä, vaan päinvastoin kiellettyä on käyttää teosta lain kieltämällä tavalla, kuten kopioimalla ja tallentamalla. Tämä on tärkeä ero."

Tai ainakin pitäisi kysyä lupa tekijäinoikeuden haltijalta (se lehti siis luultavammin),
http://www.cs.tut.fi/~jkorpela/tekoik/5.1.html

http://www.cs.tut.fi/~jkorpela/tekoik/2.2.html

Hankaliahan nuo jutut on, eikä kaikkea voi tavallinen kansalainen tietää tai hallita. Työssäni olen joutunut jonkin verran noita miettimään, mutta aika pihalla olen silti niiden kaikkien pykälien kanssa :(

Mutta ehkäpä juuri eniten väärin tuossa on se lause: "Ja tämän kuvan voi siis jokainen kopioida itselleen, eihän se minun ole."
-> nimenomaan ei olekaan, mutta se on sen tekijänoikeuden haltijan ohje, julkaisu ja kuva. Hänen lupansa siis vähintäänkin pitäisi olla...

Suvi kirjoitti...

No enpäs laitakkaan sitten enään mitään vastaavaa. Ja tosiaan blogeissä näkee paljon vastaavia juttuja. Mitenhän on eri lehtien nettisivuilta otettujen kuvien laita, jos niihin laittaa linkin kyseiselle sivulle? Tai jos räppään kameralla kuvan jostain lehdestä tai kirjasta ja laitan sen blogiin.